Aprilmoorden – ingetogen herdenking 2023

Voor de herdenking van de Aprilmoorden is in 2023 gekozen voor een ingetogen ceremonie zonder publiek. Op begraafplaats Kolebra Berde legden betrokkenen, de overheid en SEOC functionarissen afgelopen 20 april een krans ter nagedachtenis van de in april 1942 vermoorde Chinese stokers.

De kransleggers van links naar rechts: de heer A. Song Fong Moo (representant Chinese gemeenschap), Junness Sint Jago (SEOC secretaris), minister mr. Ornelio Martina (Ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening), mevrouw Lizette Sambo-Velder (hoofd afdeling Cultuur, Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) en Wim van Lamoen (SEOC adviseur)
SEOC secretaris Junness Sint Jago legde een krans namens de stichting.
Mevrouw Lizette Sambo-Velder legde samen met minister mr. Ornelio Martina een krans namens de Curaçaose overheid.
De heer A. Song Fong Moo (geblokt overhemd) legde een krans als representant van de Chinese gemeenschap op Curaçao.
Naderhand plaatste de minister de kranslegging op zijn Facebook pagina.

Suzy Camelia-Römer over eerherstel Tula

In de Week van de Cultuur op Curaçao, de Siman di Kultura, gaf oud-premier van de Nederlandse Antillen, Suzy Camelia-Römer op 3 oktober 2021 een presentatie over de Tula, de Curaçaose verzetsheld uit de slavernijtijd. Zij bepleitte daarin hartstochtelijk de noodzaak tot eerherstel voor Tula en excuses voor de slavernij. Een pdf van haar presentatie is hier te downloaden (klik op de foto van het Tula monument):

In 2015 publiceerde de SEOC een heruitgave van het bekende boek van L. de Palm over de slavenopstand die Tula leidde in 1795: “E lantamentu die 1795” Datos oral (Curaçao 1995). Een pdf van deze uitgave is op de publicaties pagina te downloaden (in lage resolutie).