Video’s boekpresentatie Polak & Beeke

De boekpresentatie van ‘Polaks slavernijverleden en Beekes genitaal verminkte Sophia’ die plaats had in Paramaribo op 24 september jl. is vastgelegd op film. Hieronder vindt u enkele fragmenten daaruit waarin achtereenvolgens aan het woord komen, historicus Mildred Caprino, auteur Nizaar Makdoembaks en beide in beantwoording van publieksvragen.

Mildred Caprino bespreekt geolocatie aspecten van het boek van Makdoembaks.
Makdoembaks presenteert zijn boek over de gruwelijke stelselmatige mishandelingen tijdens de slavernij.
Nazaten van slaafgemaakten stellen vragen over het boek die Makdoembaks en Caprino beantwoorden.

Slavernij tweeluik Makdoembaks in De Ware Tijd

Na de boekpresentaties van Polaks slavernijverleden en Beekes genitaal verminkte Sophia en Coffij Makka Makka en het verzet van de Kwinti in Suriname de afgelopen weken besteedde de krant De Ware Tijd uitgebreid aandacht aan de laatste pennenvruchten van auteur en onderzoeker Makdoembaks (klik op de afbeelding voor groter formaat).

Tekst en beeld: Audry Wajwakana.

Boekpresentatie ‘Coffij Makka Makka en het verzet van de Kwinti’

Op 11 oktober presenteerde auteur Nizaar Makdoembaks zijn laatste werk, een uitgebreide studie naar de achttiende-eeuwse geschiedenis van de kleinste marrongroep van Suriname, de Kwinti. Hieronder het nieuwsbericht op televisie, een radio-interview met dat auteur in het programma Magic Café en een kleine beeldimpressie. Tevens waren het boek en Makdoembaks te zien in een interview door Apintie Radio en Televisie.

Magic Café radiointerview

Suzy Camelia-Römer over eerherstel Tula

In de Week van de Cultuur op Curaçao, de Siman di Kultura, gaf oud-premier van de Nederlandse Antillen, Suzy Camelia-Römer op 3 oktober 2021 een presentatie over de Tula, de Curaçaose verzetsheld uit de slavernijtijd. Zij bepleitte daarin hartstochtelijk de noodzaak tot eerherstel voor Tula en excuses voor de slavernij. Een pdf van haar presentatie is hier te downloaden (klik op de foto van het Tula monument):

In 2015 publiceerde de SEOC een heruitgave van het bekende boek van L. de Palm over de slavenopstand die Tula leidde in 1795: “E lantamentu die 1795” Datos oral (Curaçao 1995). Een pdf van deze uitgave is op de publicaties pagina te downloaden (in lage resolutie).