FOTO-IMPRESSIE APRILMOORDEN HERDENKING 2024

Begraafplaats Kolebra Berde klaar voor de herdenking.
De genodigden arriveren, tweede van rechts de heer Moo.
Antonio Iltes, gevangenbewaarder, met op de achtergrond Aubert Wiels, de broer van de zeer gewaardeerde en veel te vroeg van ons weggenomen Helmin Wiels.
Gevangenbewaarder Antonio Iltes en herdenking organisator Randall Brute.
Herdenking organisatoren Randall Brute (L) en Nizaar Makdoembaks (R) met de dochter van de in 2017 overleden Julio Franciska, een van de laatst levende ooggetuigen van de Aprilmoorden.
Kranslegging door Sithree “Cey” van Heydoorn, minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport.
Toespraak Wim van Lamoen.
Muzikaal intermezzo door de Politie Harmonie.
Erevoorzitter van de SEOC, Nizaar Makdoembaks, op de bank van de in 2013 vermoorde Helmin Wiels, groot sympathisant van de SEOC.
Het standbeeld van Louis Doedel, symbool voor het activisme dat nog steeds nodig is om de Aprilmoorden onder de aandacht te houden en naar gerechtigheid te blijven streven voor de slachtoffers.

Aprilmoorden – ingetogen herdenking 2023

Voor de herdenking van de Aprilmoorden is in 2023 gekozen voor een ingetogen ceremonie zonder publiek. Op begraafplaats Kolebra Berde legden betrokkenen, de overheid en SEOC functionarissen afgelopen 20 april een krans ter nagedachtenis van de in april 1942 vermoorde Chinese stokers.

De kransleggers van links naar rechts: de heer A. Song Fong Moo (representant Chinese gemeenschap), Junness Sint Jago (SEOC secretaris), minister mr. Ornelio Martina (Ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening), mevrouw Lizette Sambo-Velder (hoofd afdeling Cultuur, Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport) en Wim van Lamoen (SEOC adviseur)
SEOC secretaris Junness Sint Jago legde een krans namens de stichting.
Mevrouw Lizette Sambo-Velder legde samen met minister mr. Ornelio Martina een krans namens de Curaçaose overheid.
De heer A. Song Fong Moo (geblokt overhemd) legde een krans als representant van de Chinese gemeenschap op Curaçao.
Naderhand plaatste de minister de kranslegging op zijn Facebook pagina.

SEOC kranslegging herdenking Aprilmoorden 2022

Terwijl men op Suffisant, plaatse delict, bezig was alles in gereedheid te brengen voor de officiële herdenking van de Aprilmoorden 2022 – dit jaar 80 jaar geleden! – legden SEOC voormannen Junnes Sint Jago (secretaris) en Wim van Lamoen (coördinator en woordvoerder) op de ochtend van 20 april 2022 een krans op de laatste rustplaats van de op 20 april 1942 doodgeschoten Chinese zeelieden: begraafplaats Kolebra Berde.

Programma Aprilmoorden herdenking 2022

Vandaag vindt van 16u00 tot 18u00 de Aprilmoorden Herdenking 2022 plaats te Suffisant, Willemstad. Tachtig jaar geleden voltrok zich het stakingsdrama waarbij minstens 15 Chinese zeelieden werden doodgeschoten en velen werden verwond. De CPIM (SHELL) en de koloniale autoriteiten waren verantwoordelijk, maar poogden de tragedie in de doofpot te stoppen. De stoffelijke resten van de slachtoffers werden anoniem begraven in een massagraf op begraafplaats Kolebra Berde. Pas meer dan 60 jaar later was de SEOC in staat deze mensen uit de anonimiteit te halen. Sindsdien wordt deze zwarte bladzijde jaarlijks herdacht, sinds 2012 met steun en medewerking van de Curaçaose overheid.

Het programma van vandaag ziet er als volgt uit:

Konmemorashon víktima di e matansa di 20 Aprel 1942

Awe 20 di april 2021 kolabornan di SEOC , W. van Lamoen i R. brute a hasi ofrenda di krans na Kolebera Berde na e viktianan di 20 di april 1942 i esnan ku a perde nan bida abordo di tankeronan den 2nda gera mundial. Sentral ta e poshishon di minister Asuntonan Interno i Relashon di Reino, SRa. drs. K.H. Olongren den su karta na SEOC fecha 5 di feb. 2021.
Sra. Minister ta duna appertura na un dialogo amplio pa jega na kompromiso di ajera pa futuro. SEOC ta habri p’e dialogo aki i ta pone su mes pa jega na kompromiso ku ta duna kontenido na loke a tuma luga 20 di april 1942 en buska di un futuro ku loke a tuma luga na 20 di april 1942 lo no ripiti su mes jamas i nunka. SEOC ta kompromete su mes na revindikashon di e viktimanan di e masakre di 20 di april 1942.

T. Vos

Herdenking 2020 onder coronaregime

Vanwege het corona virus plaatsten wij dit jaar voor de herdenking van de Aprilmoorden een speciale herdenkingspagina op deze website. Toch wilden zowel de SEOC als de Curaçaose overheid het daar niet bij laten. De Curaçaose overheid plaatste dit herdenkingsbericht op haar website. En voor de SEOC toog steun en toeverlaat Wim van Lamoen afgelopen 20 april naar begraafplaats Kolebra Bèrdè om daar, vergezeld van niets dan een krans en een cameraman, een eenzame reflectie op de geschiedenis op te nemen. TeleCuraçao zond de beelden uit en wij plaatsen ze nu hier (zie hieronder), tezamen met een fotoverslag dat tegelijk een mooi beeld geeft van hoe het monument er anno 2020 bij staat.

In de media liet de SEOC een paginagrote advertentie plaatsen ter ere van de Aprilmoorden herdenking 2020:

klik op de advertentie voor origineel formaat