Surinaamse president Santokhi legt krans bij Doedel standbeeld op Curaçao

Nabestaanden Doedel aanwezig bij de plechtigheid

Tijdens zijn bezoek aan Curaçao heeft de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi vandaag het nationaal monument, begraafplaats Kolebra Bèrdè bezocht en daar een krans gelegd bij het standbeeld van Louis Doedel. De president legde de krans samen met zijn echtgenote en in het bijzijn van op het eiland woonachtige nabestaanden van Doedel. Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) en de vakbond Sindikato Trahadonan Aduana i Fiskalia ( S.Tr.A.F.) woonden de plechtigheid bij, tezamen met lokale notabelen.

BERICHT OP STARNIEUWS

President Santokhi schudt de hand van een nabestaande van Doedel na de kranslegging.

President Chandrikapersad Santokhi is op maandag 21 oktober, vergezeld door First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), vertrokken naar Aruba en Curaçao voor een officieel werkbezoek. Doel is de economische en diplomatieke samenwerking verder uit te bouwen en het versterken van de bilaterale banden. Op Curaçao stond voor de president en zijn echtgenote onder andere een bezoek aan begraafplaats Kolebra Bèrdè op het programma. Daar staat al meer dan 10 jaar een standbeeld van de Surinaamse vakbondsleider en publicist Louis Doedel.

Louis Alfred Gerardus Doedel was een vakbondsleider die streed voor gelijkheid, broederschap en solidariteit tussen mensen. SEOC en S.Tr.A.F. betoonden eer aan Doedel door in 2013 een standbeeld van hem te plaatsen op het kerkhof Kolebra Bèrdè. Dit ter nagedachtenis aan het onrecht dat hem is aangedaan in de jaren ’30 op Curaçao (1930-1931) en in Suriname, waar hij vanaf 1937 tot 1980 onterecht werd opgesloten als psychiatrisch patiënt.

In 2010 maakte SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks zich, naast zijn werk voor de Chinese oorlogsslachtoffers van de Aprilmoorden, ook hard voor de rehabilitatie van de Surinaamse vakbondsman en publicist Doedel (1905-1980). Omdat Doedel als activist tot wasdom kwam toen hij als gastarbeider werkzaam was op Curaçao plaatste de SEOC ter ere van zijn nagedachtenis in 2010 een borstbeeld van Doedel op begraafplaats Kolebra Bèrdè. Dit beeld werd in 2013 ontvreemd, waarna de SEOC in samenwerking met S.Tr.A.F. nog datzelfde jaar een nieuw standbeeld liet plaatsen. Dat standbeeld staat tot op de dag van vandaag op de begraafplaats en houdt de geschiedenis van Doedel op Curaçao levend. Zijne excellentie premier Santokhi en de First Lady betuigden met dit bezoek en de kranslegging hun respect aan de rol van Doedel in de geschiedenis.

De op Curaçao woonachtige nabestaanden van Louis Doedel bij de krans gelegd door de Surinaamse president Santokhi en diens vrouw.
Mw. Albertina, naaste medewerkster van premier Gilmar Pik Pisas, doet het presidentieel echtpaar uitgeleide na de plechtigheid bij het standbeeld van Louis Doedel.