HiMA vecht voor water en tegen armoede op Curaçao

De vereniging Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA) daagt het Land Curaçao voor de rechter om schoon drinkwater voor alle bewoners af te dwingen, ook voor de allerarmste gezinnen. In het Antilliaans Dagblad en Amigoe verschenen artikelen waarin HiMA-voorzitter Yvonne B. Olf tekst en uitleg geeft over de achtergrond en de doelen van de zaak.

KLIK OP DE AFBEELDING EN LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN AMIGOE VAN 4 AUGUSTUS 2022
VOORPAGINA ANTILLIAANS DAGBLAD 4 AUGUSTUS 2022
VERVOLG ARTIKEL ANTILLIAANS DAGBLAD, KLIK OP DE AFBEELDING

Schokkende documentaire over racisme bij Nederlandse politie

Een maand geleden werd de documentaire ‘De blauwe familie’ van Maria Mok en Meral Uslu in Nederland uitgezonden en schokte de natie. Duizenden reacties, Kamervragen – hoe kan het dat zulke “VS-toestanden” in Nederland bestaan?!! Lees de bespreking door Yvonne B. Olf in het Antilliaanse Dagblad van 20 juli jl.:

‘Memorial Park 20 april 1942’ voorbij 1000 views

Het Memorial park 20 April 1942 werd na de officiële opening door Wim van Lamoen (SEOC-secretaris en betrokkene van het eerste uur) op Google Maps geplaatst. Sindsdien, medio mei, is deze locatie daar meer dan 1000x bekeken. SEOC-voorzitter en activist Nizaar Makdoembaks verbaast dat niet. In een reactie liet hij weten: “De geschiedenis van de gevolgen van het Nederlandse kolonialisme wordt nu wereldwijd getriggerd.”

Zoektocht naar begraafplaats Henri Marquez begonnen

Opinieschrijver Yvonne B. Olf heeft bij de Nederlandse staat een verzoek ingediend tot openbaarmaking van de locatie waar Henri Benjamin Marquez begraven ligt. Marquez werd in 1940 door een Nederlandse marinier op Aruba doodgeschoten en daags daarna door de autoriteiten op een onbekende plek begraven. Dochter Diana Morena Marquez (86) en haar broers en zussen weten tot op de dag van vandaag niet waar hun vader begraven ligt. Lees hier het verslag van Olf, zoals gepubliceerd in Amigoe van 18 juli jl.:

Medisch experimenteren op onderdrukten nog geen geschiedenis

Begin dit jaar publiceerde SEOC-voorzitter Makdoembaks een historische studie getiteld ‘Medisch massa-experiment op analfabete yawspatiënten‘ (deze is hier te downloaden). Opinieschrijver Yvonne B. Olf trekt in een groot stuk in het Antilliaans Dagblad van afgelopen zaterdag (25-6-2022) een lijn van de geschiedenis die Makdoembaks beschrijft naar de praktijken van de farmaceutische industrie van tegenwoordig. Lees het volledige stuk hier online:

Antilliaans Dagblad – 25-06-2022 – p10

Antilliaans Dagblad – 25-06-2022 – p11

Opnieuw onderzoek naar moord op Henri Benjamin Marquez van 30 mei 1940

Yvonne B. Olf kreeg het boek ‘De executie van Diana Marquez’ vader‘ (2016) van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks in handen. Marquez werd doodgeschoten omdat hij volgens zijn moordenaar, de Nederlandse militair C.J. van Roseel, verkeerde dingen zei. De koloniale overheid moffelde zowel het stoffelijk overschot van Marquez als de gebeurtenis weg.

Olf startte een nieuw onderzoek naar de nooit opgehelderde zaak die de nabestaanden zoveel leed en nooit enige closure bracht. In het Antilliaans Dagblad van de afgelopen dagen publiceerde Olf hier een tweeluik over:

Lees hier deel 1 van ‘De koelbloedige moord op Marquez’, dd. 18-06-2022

Lees hier deel 2 van ‘De koelbloedige moord op Marquez’, dd. 20-06-2022

Het boek van Makdoembaks kan u hier gratis downloaden.

Voormalig Kamp Suffisant nu ‘Memorial Park 20 April 1942’

In 2016 plaatste de SEOC op het terrein van voormalig Kamp Suffisant een herdenkingsmonument voor de Aprilmoorden van 1942. Op 25 april 2022 ondertekenden de Curaçaose minister van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning, de heer ing. C Cooper Msc., en de minister van Onderwijs Wetenschap Cultuur en Sport, de heer S. van Heydoorn, en vertegenwoordigers van de SEOC, de heren Wim van Lamoen en Junness E. Sint Jago, een beheerovereenkomst voor deze historische locatie, die voortaan officieel Memorial Park 20 April 1942 heet en inmiddels ook als zodanig te vinden is via Google maps: