Aprilmoorden 80 jaar – herdenking 20 april

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een staking van 400 Chinese zeelieden van de CPIM (SHELL) op Curaçao werd gebroken met bruut staatsgeweld dat tientallen gewonden en minstens 15 doden tot gevolg had. De Chinezen staakten voor betere beveiliging tegen het oorlogsgeweld op zee en een gelijke behandeling ten opzichte van zeelieden met andere nationaliteiten. Middenin WO II schoten de autoriteiten de CPIM te hulp met geladen geweren om de Chinese zeemannen – veelal stokers die het zwaarste werk aan boord deden en onmisbaar waren – weer aan het werk te krijgen. Werkwillenden moesten gescheiden worden van de aanjagers van de staking, desnoods met geweld. En zo geschiedde…

Kom naar de herdenking van deze historische tragedie, een zwarte bladzijde uit de koloniale WO II geschiedenis: