Nederlandse vakbeweging eert Louis Doedel met vernoeming zaal

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft een zaal vernoemd naar vakbondsman Louis Doedel (1905-1980) in het regionale vakbondshuis in Amsterdam. Vandaag is het de geboortedag van Doedel. FNV-voorzitter Tuur Elzinga opende de Louis Doedelzaal in bijzijn van enkele familieleden van Doedel. Er werd stilgestaan bij de in vergetelheid geraakte vakbondsleider. Aansluitend aan de opening van de Louis Doedel zaal wordt ook de Stichting Louis Doedel officieel gelanceerd door Mariëlla Kembel (achternicht van Doedel).

Mariëlla Kembel, achternicht van Louis Doedel en FNV-voorzitter Tuur Elzinga op het moment van de onthulling van het naambord. De Louis Doedelzaal is in gebruik genomen als eerbetoon voor de Surinaamse vakbondsleider. (Foto: Jurgen Lisse)

Doedel kwam tijdens de crisisperiode in de jaren dertig in Suriname op voor de werklozen en de kleine boeren. Zijn demonstraties en protestacties werden door het koloniale bewind als bedreigend ervaren. Toen hij in mei 1937 gouverneur Kielstra een petitie wilde aanbieden om aandacht te vragen voor de armzalige positie van de werkeloze Surinamers arbeiders, werd hij gearresteerd. Door de verstrekkende bevoegdheden van de gouverneur werd hij ‘gek’ verklaard en zonder vorm van proces opgesloten in de psychiatrische inrichting. Daar stierf hij 43 jaar later op 75-
jarige leeftijd. Zijn medisch dossier kwam pas dit jaar, op 18 februari 2021, boven water.

Tijdens de opening van de zaal, is stil gestaan bij deze inspirerende, maar veelal vergeten vakbondsman, activist en journalist die aan de basis stond van de vakbeweging in Suriname. FNV heeft diverse vergaderzalen op locaties vernoemd naar nationale en internationale vakbondshelden die soms hun vakbondswerk met de dood hebben moeten bekopen. In een tweet na de opening zegt de FNV “dat het belangrijk is de verhalen te vertellen van de vakbondshelden van toen en nu. Daarmee willen wij bijdragen aan het eerherstel van Louis Doedel”.

Het doel van de op 23 juli 2021 opgerichte stichting is om meer bekendheid te geven aan het leven en de strijd van Louis Doedel onder meer door onderzoek, educatie en mediaproducties. De stichting wil expliciet bijdragen aan een grotere bewustwording over de rol van Nederland binnen de koloniale geschiedenis, waarbij ook komende generaties recht hebben op een vollediger verhaal binnen het geschiedenisonderwijs dan tot nu toe bekend is. Ook zal de stichting zich inzetten voor waarheidsvinding. Daarom is naast verder onderzoek, ook inzage, bestuderen met experts en openbaarmaking van het onlangs ontdekt medisch dossier van Doedel van cruciaal belang. De stichting streeft naar eerherstel voor vakbondsleider Doedel die in de bloei van zijn leven, op het hoogtepunt van zijn vakbondsactiviteiten en werk als journalist door de Nederlandse koloniale overheid in 1937 uit de samenleving werd gehaald.

In Het Parool verscheen dit artikel over de actie van het FNV.