Nizaar Makdoembaks en Junnes Sint Jago legden hun eerste contacten naar aanleiding van het boek van die laatste. Samen raakten ze nog meer betrokken bij het lot van de vijftien slachtoffers van het stakingsdrama van 1942. Al snel ontstond het plan om een stichting in het leven te roepen. Deze moest alle plannen die beide onderzoekers hadden gaan uitvoeren. Sinds de oprichting van de stichting op 17 april 2003 zijn onder meer op het gebied van beheer en onderhoud van de begraafplaats grote stappen gezet. Voor andere doelstellingen van de stichting, zoals het verkrijgen van de status van oorlogsslachtoffers voor de vijftien Rotterdam-Chinezen, blijft zij jaar in jaar uit vechten, zo lang als nodig zal blijken te zijn. Ook maakt de SEOC zich hard voor officiële excuses van de Nederlandse overheid naar de Chinese gemeenschap in het koninkrijk.
EERSTE WAPENFEITEN
In het jaar van de oprichting werd ook meteen een begin gemaakt met het werk dat de SEOC voor ogen had: begraafplaats Kolebra Bèrdè werd grondig schoongemaakt zodat deze plek voor zondaars en heidenen eindelijk gewijd kon worden, wat ook gebeurde bij de allereerste SEOC herdenking van het Chinezenincident (tegenwoordig: Aprilmoorden). bekijk hier de verslagen van beide eerste SEOC wapenfeiten:
GROTE SCHOONMAAK KOLEBRA BÈRDÈ
INZEGENING KOLEBRA BÈRDÈ BIJ 1E HERDENKING
BEELDEN VAN DE OPRICHTING
Het bestuur van Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao bij de oprichting op kantoor van notaris Van der Pluijm-Vrede, te Willemstad, Curaçao, d.d. 17 april 2003: